Skedsmo Helse og Terapi

Din helse er viktig for oss

Akupunktur 

Akupunktur er en mange tusen år gammel behandlingsform fra Østen hvor tynne nåler stikkes i bestemte punkter på kroppen og påvirker kroppens iboende evne til å helbrede seg selv. Metoden er en del av Tradisjonell Kinesisk Medisin, og blir stadig mer anerkjent som et behandlingssystem som brukes som alternativ eller supplement til Biomedisin/Vestlig medisin.

Sentralt i akupunkturen, er den helhetlige forståelsen av at kropp og sjel er et integrert system som man ikke kan se på uavhengig av hverandre, men som påvirker hverandre gjensidig. En ubalanse i kroppens energisystemer kan forårsake forstyrrelser, skape sykdom og smerter. Viktig for forståelsen av pasientens problem, er å behandle årsaken, ikke bare symptomet. Årsaker til en ubalanse mellom det fysiske og det psykiske, kan være den livsstilen man fører, matvaner, tidligere sykdommer og konstitusjon.

Akupunktur har en smertedempende effekt som er godt dokumentert ved den såkalte spinale og thalamiske portteori, og ved at akupunktur stimulerer egenproduksjon av blant annet endorfiner. Andre stoffer som blir frigjort, for eksempel serotonin, forklarer noe av den positive effekten akupunktur kan ha på pasienters psykiske tilstand.

Forskning har også avdekket hvordan akupunktur stimulerer dannelsen av stoffer lokalt, som virker utvidende på blodårene og dermed bedrer perifer sirkulasjon. Slik blir blodsirkulasjonen i muskulatur bedret og akupunktur virker derfor også muskelavslappende.
Forskning viser også hvordan akupunktur stimulerer immunapparatet og har en rekke ulike hormonelle effekter – for eksempel kan akupunktur bidra til å stabilisere menstruasjonssyklusen, påvirke tarmbevegelser, påvirke blærens tømmefunksjon mm. Moderne vitenskap er i ferd med å forklare både generelle virkningsmekanismer og spesifikke effekter av akupunktur.

Andre behandlingsmetoder som triggerpunktbehandling, akupressur, cuppingmassasje og varmebehandling inngår også i akupunktørens praksis.